cien.png
tlo.gif
naskroty.png
tlo.gif
W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (ZSiPO w Nysie) - członkowie Koła Gastronomicznego - podjęli się obsługi licznych imprez i konferencji organizowanych na terenie powiatu nyskiego. Przygotowywano niezwykłe potrawy, napoje, dekoracje oraz zapewniono profesjonalną obsługę kelnerską podczas następujących imprez: Bankiet z okazji Dnia Nauczyciela…
poniedziałek, 07 maja 2018 21:29

Warsztaty kelnerskie

28.04.2018 po raz kolejny w ZSiPO w Nysie odbyły się warsztaty kelnerskie dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych pod patronatem Akademii Kelnerskiej, która szkoli pracujących kelnerów w hotelach i restauracjach z całej Polski. Od lat współpracujemy z Klastrem Gastronomicznym. Kursy tego typu cieszą się duża popularnością w naszej szkole.…
poniedziałek, 07 maja 2018 21:19

Powiatowy Konkurs "O Patelnię Starosty"

08.12.2017 w ZSiPO w Nysie odbyła się Powiatowy Konkurs "O Patelnię Starosty". W eliminacjach brały udział Koła Gospodyń Wiejskich. Obsługą imprezy zajęli się uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy wspierali uczestników konkursu poczęstunkiem oraz pomocą przy obsłudze urządzeń gastronomicznych, przygotowaniach itp. Uczniowie wzięli także udział w pokazach carwingu. Wszyscy…
W dniu 7.06 br. w budynku PWSZ w Nysie odbyła się gala podsumowująca akcję "Przedszkolak Ratuje". W wydarzeniu wziął udział Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalik. Naszej szkole przypadło w udziale przygotowanie cateringu w postaci pysznych przekąsek przygotowanych przez uczniów klasy II tug wraz z opiekunem panią Marią Skarbek- Kluską. Przygotowaniem…
18.05.2017r. w ramach przedmiotu pracownia planowania żywienia, pani dr inż. Marta Misiarz z PWSZ w Nysie przygotowała wykład i ćwiczenia dla klasy 3 TUG pt.: "Wykorzystanie wymienników dietetycznych". Celem spotkania było zapoznanie uczniów z planowaniem diety według Tatonia. Młodzież nauczyła się ustalać: - liczbę wymienników dietetycznych, - rozkładać wymienniki na…
wtorek, 25 kwietnia 2017 12:30

Kurs "KELNER - MERCHANT"

W dniu 22.04.2017 w ZSiPO odbyła się kolejna edycja warsztatów pod patronatem AKADEMII KELNERSKIEJ podnosząca kwalifikacje zawodowe 25 uczniów naszej szkoły. Podczas zajęć uczniowie poznawali m. in.: protokół dyplomatyczny, standardy pracy kelnera, motywacyjny proces obsługi kelnerskiej, savoir vivre. Po ukończeniu szkolenia uczniowie otrzymali "Eurocertyfikat Jakości III stopnia". Maria Skarbek-Kluska
II Turniej Kulinarny o „Patelnię” Starosty Nyskiego odbył się w nyskim „Rolniku” w piątek 2 grudnia. Organizatorem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Nysie. W eliminacjach wzięło udział 7 zespołów z Kół Gospodyń Wiejskich powiatu nyskiego. Wśród gotujących można było zobaczyć także starostę Czesława Biłobrana. Konkurs wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z…
Dnia 25.11.2016r w ZSiPO w Nysie odbyła się Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywności. Skład Komisji Oceniającej: przewodniczący: dr inż.Maciej Kulikowski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, zastępca: mgr inż. Maria Skarbek-Kluska z ZSiPO w Nysie; członkowie: mgr inż.Katarzyna Złotnicka z ZS w Pieszycach, mgr inż.…
sobota, 26 listopada 2016 20:56

Kurs barman&hydrosommelier

W sobotę 26.11.2016r. w ZSiPO w Nysie odbył się kurs "Barman & Hydrosommelier" - warsztaty IV stopnia. Po szkoleniu uczestnicy i uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych otrzymali CERTYFIKATY Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika - akredytowanej przez Kuratora Oświaty. Maria Skarbek-Kluska
W dniu 4 lipca 2016r doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii'' reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie, Wojciecha…
Szanowni Dyrektorzy, Drodzy Nauczyciele, w roku szkolnym 2016/2017 Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie pełni funkcję lidera Klastra Gastronomicznego. W imieniu własnym, nauczycieli i pracowników naszego Zespołu z okazji zbliżającego się nowego roku szkolnego składam Państwu życzenia sukcesów zawodowych, aby Państwa oddanie, pasja i profesjonalizm w nauczaniu i…
02.06.2016 o godzinie 11.00 w auli ZSiPO w Nysie rozpoczeła się konferencja naukowa zorganizowana w naszej szkole z inicjatywy Posła na Sejm RP dr Rajmunda Millera oraz Dyrekcji szkoły. Tematem konferencji było: „Rozwiązywanie problemów i przeciwdziałanie otyłości u dzieci w wieku szkolnym”. Swoje wykłady kolejno wygłosili: dr Tomasz Faluta –…
25 kwietnia br. odbył się w Kluczborku I Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Żywności i Żywieniu zorganizowany przez Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Patronat honorowy nad konkursem sprawował Rektor Politechniki Opolskiej prof. dr. hab. inż. Marek Tukiendof. Uczennica naszej szkoły: Paulina Kulig zdobyła 1 miejsce w konkursie. Gratulujemy! Nauczyciel-opiekun: Aneta Adamczyk
wtorek, 26 kwietnia 2016 19:04

III Szkolny Konkurs "Niemiecki od kuchni"

W III edycji Szkolnego Konkursu „Niemiecki od kuchni” udział wzięło 78 miłośników gotowania, władających w różnym stopniu językiem niemieckim. Eliminacje, w formie krótkiego testu językowego, odbywały się w dniach 18 – 22 kwietnia. Pięcioro najlepszych uczestników awansowało do drugiego etapu - praktycznego, który odbył się w poniedziałek 25 kwietnia. W…
15 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz drugi zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnych jak również promowanie produktów regionalnych. W konkursie uczestniczyło 20 drużyn z…
15.03.2016r. odbył się I Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Żywności i Żywieniu zorganizowany przez Powiatowy Ośrodek doskonalenia Nauczycieli w Kluczborku pod honorowym patronatem Rektora Politechniki Opolskiej prof. dr hab. inż. Marka Tukendorfa. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice Joanna Bekieszczuk z 3TUG (V miejsce) i Paulina Kulig 2TUG, która zajęła I miejsce.…
poniedziałek, 14 marca 2016 10:30

Centralna Olimpiada Wiedzy o Żywności

11-12.03.2016 odbyła się XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywności w Poznaniu. Pięciu uczniów naszej szkoły uzyskało tytuł finalistów: Michalec Izabela i Sobótka Anna z kl. IV tżr, Dziadkowiec Alan i Patrycja Nejranowska z kl. III tżr oraz Mazur Kamila z kl. II tżi. Maria Skarbek-Kluska
środa, 09 marca 2016 21:48

Zdrowa żywność

Już po raz drugi wychowankowie klasy 2TUG namawiali uczniów naszej szkoły do zdrowego stylu życia. Młodzież wraz z wychowawcą Anetą Adamczyk 02.03.2016r. rozdawała warzywa i owoce zachęcając kolegów i nauczycieli do prawidłowego odżywiania. Zdrowe odżywianie jest ważne nie tylko dla dzieci, młodzieży ale również dla dorosłych. Nie ważne ile mamy…
wtorek, 23 lutego 2016 17:20

Szkolenie Advanced Barista w ZSiPO

Warsaw School of Coffee to najstarsza polska szkoła baristów. Podobnie, jak inne tego typu ośrodki w Europie, prowadzi szkolenia dla podmiotów działających na rynku HoReCa oraz dla domowych pasjonatów kawy Home Barista. Advanced Barista - to szkolenie dla uczniów naszej szkoły oraz dla baristów z umiarkowanym doświadczeniem zawodowym, które odbyło…
Z przyjemnością informujemy, że Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika (jedyna w Polsce akredytowana przy Kuratorium Oświaty Branżowej Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego) od tego roku objęła naszą szkołę patronatem gastronomicznym. Akademia koordynuje inicjatywę tworzenia Ogólnopolskiego Klastra Środowiskowego „Polscy Liderzy Gastronomii” do uczestnictwa w której zostaliśmy zaproszeni.Ogólnopolski Klaster Gastronomiczny to zrzeszenie instytucji branży…
startpoprz.123nast.koniec
Strona 1 z 3