cien.png
tlo.gif
naskroty.png
tlo.gif
poniedziałek, 25 listopada 2019 11:05

Dzień Chleba w Wilamowicach

Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, stąd też postanowiliśmy odwiedzić nasze zaprzyjaźnione stowarzyszenie „SAMI SOBIE”, działające na Rzecz Miłośników Sztuki Kulinarnej i Regionalnych Przysmaków, gdzie pod okiem pani Marii uczniowie klasy 2 i 3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w wypieku chleba na zakwasie według niezmiennego…
Po raz kolejny uczniowie Rolnika wzięli udział w Wojewódzkim Konkursie Cukierniczym organizowanym przez ZSZ w Opolu. Ada Gruszecka, Jola Duc, Kasia Hertmanowicz, Jakub Cokot, Ela Borelowska, Małgosia Mętel z klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych mieli za zadanie sporządzić deser, który nawiązywał do tytułu konkursu „ Patriotyczny Wypiek –…
piątek, 01 listopada 2019 19:06

Zakończenie Miesiąca Misyjnego

Na zakończenie miesiąca misyjnego, dnia 30.10.2019 r. na dużej przerwie, uczniowie naszej szkoły mogli odbyć "kulinarną podróż kontynentalną" poznając niektóre potrawy pochodzące z różnych kontynentów. Poczęstunek przygotowali uczniowie klasy IV TUG i III TUG pod opieką Iwony Pieniążek i ojca Huberta. Można było spróbować m.in. sajgonek, alfajores, blin litewskich, harissy,…
czwartek, 24 października 2019 13:20

Warsztaty kulinarne

Dnia 22.10.2019 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu "Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich" z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Uczennice klas III TUG i II TUG pod nadzorem Pani z Koła Gospodyń w Zwanowicach oraz nauczyciela Iwony Pieniążek wykonywały pierogi z…
środa, 23 października 2019 22:19

Uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej

W dniu 17 października br. w Muzeum Powiatowym w Nysie odbyła się uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Poczęstunek dla zaproszonych gości przygotowali uczniowie klas II TUG i III TUG pod opieką pani Iwony Pieniążek i Marii Skarbek-Kluska. Profesjonalną obsługę kelnerską zapewniki uczniowie klasy IV TUG wraz z opiekunami panią…
środa, 25 września 2019 11:15

Oferta Kursu Kelnerskiego

Oferta dla uczniów Kursu Kelnerskiego prowadzonego przez Jana Jakimowicza. Kursy organizowane są na poziomie podstawowym oraz rozszerzonym. Cena za jeden dzień kursu na poziomie podstawowym - 70zł. Chętni proszeni są o wpłatę zaliczki w kwocie 30zł do pani Marii Skarbek-Kluska w gabinecie nr 15.
Oferta kursów i szkoleń dla uczniów w roku szkolnym 2019-2020:I. Kursy 1 dniowe: ( 100ZŁ OD OSOBY) 1. "Kelner & Serwis'' I Stopnia - Nauka Usługiwania 2. "Kelner & Serwis Specjalny'' II Stopnia - Nauka Usługiwania 3. "Kelner & Merchant'' III Stopnia - Nauka Usługiwania 4. "Kelner & Barman'' IV…
25 kwietnia br. w Kluczborku odbyło się V Rejonowe Forum Ucznia Zdolnego - "Najlepsi z najlepszych", na którym ogłoszono wyniki IV Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Nasza uczennica Paulina Bednarska z klasy III TUG zajęła II miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Opiekun: Karolina Tajduś
czwartek, 11 kwietnia 2019 09:26

Polsko-kazachskie spotkanie integracyjne

Dnia 4.04.2019 r. Panie Iwona Pieniążek i Joanna Stancelewska zorganizowały spotkanie integracyjne polsko-kazachskie. Uczniowie obu państw opowiedzieli o tradycjach kulinarnych, stosowanych surowcach, przyprawach i potrawach. W ramach warsztatów kulinarnych Polacy upiekli polską drożdżówkę, pierogi ruskie i kluski śląskie a Kazachowie przygotowali pierogi - manty gotowane na parze z farszem wołowym.…
W czwartek, 14 marca br uczennica klasy III TUG – Paulina Bednarska – brała udział w II etapie IV Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu, który odbył się Kluczborku. W konkursie uczestniczyło 20 zawodników, których prace z pierwszego etapu uzyskały najwyższe uznanie jury. Wyniki konkursu poznamy na Forum Ucznia…
wtorek, 19 marca 2019 21:24

Kurs kelnerski

W piątek 15 marca br. w naszej szkole uczniowie z klas 3 TUG, 2 TUG i IV TI mieli możliwość uczestniczyć w kursie kelnerskim prowadzonym przez certyfikowanego trenera Jana Jakimowicza z HoReCa Academy – rekordzistę Polski w trzymaniu w jednej ręce jak największej liczby kieliszków do wina - 47 szt.…
piątek, 22 lutego 2019 08:44

Warsztaty barmańskie

W dniach 15-17.02.2019 r. uczniowie oraz absolwenci Naszej Szkoły uczestniczyli w intensywnym Kursie z wiedzy i umiejętności barmańskich. Kurs ten wprowadził uczestników w zagadnienia pracy za barem oraz pozwoli stawiać pierwsze kroki w zawodzie barmana z zapleczem podstawowych informacji i umiejętności praktycznych. Zajęcia prowadził barman z ponad 30-letnim doświadczeniem Dariusz…
piątek, 14 grudnia 2018 22:18

Warsztaty kulinarne

Dnia 12.12.2018 w ZSiPO odbyły się warsztaty kulinarne dotyczące żywności certyfikowanej, regionalnej i ekologicznej. Sponsorzy: Regionalna Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego, SMAKI OPOLSZCZYZNY, Oleski Koszyk w ramach projektu „Polaka smakuje” promowali zdrowy tryb życia oraz surowce i produkty regionalne. W trakcie zajęć uczniowie drugiej i trzeciej klasy technikum żywienia i…
czwartek, 06 grudnia 2018 19:43

Warsztaty edukacji żywieniowej

W dniach 27-28 listopada młodzież wszystkich klas techników wzięła udział w warsztatach organizowanych w ramach projektu Subregion Wysportowany i Zdrowy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego pt. "Zdrowie jest w głowie" - zasady zdrowego żywienia, ile cukru znajduje się w produktach, czytanie etykiet". Warsztaty miały charakter teoretyczny , jak i praktyczny.…
czwartek, 06 grudnia 2018 19:38

Warsztaty gastronomiczne dla najmłodszych

W środę 28 listopada po raz pierwszy w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów szkoły podstawowej. Naszymi gośćmi byli uczniowie z klasy 2 SP nr 10 z Nysy. Tematem przewodnim warsztatów było"Śniadanie daje moc". Mali kucharze, pod opieką starszych kolegów z klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych…
wtorek, 04 grudnia 2018 08:08

Kurs Baristy

30.11.2018 w szkole odbył się KURS BARISTY. Uczniowie mogli doskonalić swoje umiejętności pod okiem fachowca z firmy OPEN EVENT. Program obejmował zdobienie kawy przy pomocy spienionego mleka, kawy warstwowe, idealne espresso, narzędzia baristy, kawy mleczne oraz zasady serwowania. Maria Skarbek-Kluska
poniedziałek, 26 listopada 2018 13:13

XXI Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywności

Dnia 23.11.2018r. w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych odbyła się XXI Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywności. W Okręgu VII Wrocławskim w Nysie brały udział szkoły z województwa dolnośląskiego, śląskiego i opolskiego. Naszą szkołę reprezentowali zwycięzcy Szkolnego Etapu Olimpiady, uczniowie kształcący się w zawodzie technik technologii żywności tj: Popławska Paulina, Bugajska…
wtorek, 30 października 2018 14:40

Wycieczka na Międzynarodowe Targi Poznańskie

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych 04.10.2018r. zwiedzali pawilony wystawiennicze: Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest -Hotel, Taropak. Młodzież miała możliwość zapoznania się z nowinkami z zakresu gastronomi oraz uczestniczyć różnego rodzaju pokazach np, produkcji lodów, pizzy, działania maszyn, dekoracji. W każdym pawilonie była degustacja wyrobów, potraw i napojów. Uczniowie wzięli…
Dnia 09.10.2018 r. w naszej Szkole odbyło się podsumowanie współzawodnictwa sportowego szkół województwa opolskiego za rok szkolny 2017/2018. Poczęstunek dla uczestników spotkania przygotowali uczniowie klas I TUG i II TUG pod nadzorem pani Iwony Pieniążek, a obsługą zajęli się uczniowie klasy IV TUG pod opieką pań: Karoliny Tajduś i Anety…
W dniu 24-25.09 oraz 01.10 odbyły się szkolenia gastronomiczne dla uczniów szkół gastronomicznych w ramach projektu współpracy „Czas na rybę!”, realizowanego przez Nyskie Księstwo Jezior i Gór wraz z Rybacką Lokalną Grupą Działania „Opolszczyzna”. Program szkolenia obejmował różne formy zaawansowanego i podstawowego przyrządzenia ryby, sposób podawania (w tym tzw. savoir-vivre…
startpoprz.12nast.koniec
Strona 1 z 2