cien.png
tlo.gif
naskroty.png
tlo.gif
poniedziałek, 26 października 2015 13:15

Kulinarna Przygoda w Wilamowicach

Wilamowice Nyskie – jedna z najmniejszych miejscowości w gminie Głuchołazy, miejscowość, która słynie ze swoich smakowitych skarbów, tylko tam istnieje możliwość samodzielnego wypieczenia chleba na naturalnym zakwasie z mąki żytniej. W ubiegłą środę (21.10.2015r.) miłośnicy sztuki kulinarnej, poszukiwacze nieznanych tradycji i nowych smaków wzięli udział w Kulinarnej Przygodzie: uczniowie klasy…
poniedziałek, 26 października 2015 12:44

Kurs "Kelner-Barman-Kelner od win"

W dniach 23-25.10.2015r. w ZSiPO w Nysie odbył się kurs "Kelner-Barman-Kelner od win" zorganizowany przez mgr inż. Marię Skarbek-Kluska, a prowadzony przez Pana Grzegorza Górniaka. Bogaty program, różnorodna tematyka szkolenia oparta na praktykach. Uczniowie naszej szkoły poznali nowe treny i style obsługi. Kurs skończył się rozdaniem indeksów - Certyfikatów Akademii…
W dniu 15.10.2015 r. w NDK w Nysie odbyły się uroczystości z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Uczennice klasy IV TUG: Marta Bednarska, Elżbieta Jacheć, Natalia Dendys, Daniela Ilasz, Eunika Górniak oraz uczennice klasy III TUG: Angelika Gardas, Joanna Bekieszczuk, Dominika Myjak, Klaudia Kocoń pod nadzorem pani Iwony Pieniążek przygotowywały poczęstunek,…
piątek, 16 października 2015 00:14

Szkolny etap XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności

5 października 2015 r. uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności uczestniczyli w szkolnym etapie XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do etapu okręgowego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności zakwalifikowali się: Izabela Michalec kl. IV Nikola Stadniczuk kl. IV Anna Sobótka kl. IV Kamila Mazur kl. II Patrycja Nejranowska kl.…
25.09.2015 w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych odbył się konkurs kulinarny o Patelnię Starosty Nyskiego. W kategorii szkół uczennice klasy IV tug Roksana Paczkowska i Magdalena Stankowska zajęły pierwsze miejsce przygotowując regionalną potrawę w nowej odsłonie. Biorąc pod uwagę doświadczenie i staż pracy wszystkich uczestników konkursu sukces naszych uczennic jest…
czwartek, 17 września 2015 09:33

Oferta kursu dla uczniów.

Z nowym rokiem szkolnym 2015/16 Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika wychodzi z nową propozycją szkoleniową, skierowaną do uczniów klas kelnerskich, kucharskich i hotelarskich.Akredytowane przez kuratorium: Kurs Kelnerski - "Nauka Usługiwania"Kelner 513101T.09 - wykonywanie usług kelnerskich, T.10 kelner - organizacja usług gastronomicznych.Warsztaty KulinarneKucharz 512001T.6 Sporządzanie potraw i napojów, T.15 Organizacja żywienia i…
W ubiegły piątek 28 maja 2015r. uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie wzięli udział w turnieju kulinarnym pt. „Moje II szkolne śniadanie z kurczakiem”, organizatorami konkursy byli: Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Celem konkursu było propagowanie dań z kurczaka…
środa, 22 kwietnia 2015 08:11

Wojewódzki Konkurs Kulinarny

13.04.2015r w Opolu w Zespole Szkół Zawodowych przy ulicy Hallera, odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomicznych ‘’Regionalne smaki’’. Udział wzięło aż 20 ekip, które przybyły wraz z opiekunami.Naszą szkołę reprezentowły Roksana Paczkowska oraz Magdalena Stankowska z klasy III TUG z opiekunem Agnieszką Wojtowicz. W jury zasiedli Daniel Sielicki…
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, w dniach 12-13 marca 2015r. odbyła się XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności. Naszą szkolę na olimpiadzie reprezentowali laureaci etapu okręgowego : - Sebastian Poliwka z klasy IV TŻR, - Dominika Martyniuk z klasy IV TŻR, - Katarzyna Baran z klasy III TŻR…
Nasza szkoła od kilki lat organizuje etap okręgowy ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Patronat nad Olimpiadą sprawuje Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu. Nasz Okręg Wrocławski obejmuje szkoły województwa dolnośląskiego i opolskiego. W tym roku szkolnym eliminacje okręgowe XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyły się 28…
piątek, 21 listopada 2014 12:05

Konferencja - "Czy świat się wyżywi?"

W Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie nauczyciele przy współudziale uczniów zorganizowali konferencję popularnonaukową. Tematem był problem głodu na świecie. Prelegentami byli profesorowie i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: rektor UP prof. dr hab. Roman Kołacz, prof. dr hab. Andrzej Kotecki, prof. dr hab. Stanisław Pietr, pani dr inż.…
środa, 12 listopada 2014 22:40

„Ale pasztet” - konkurs

Pod koniec października grupa uczniów klas gastronomicznych wzięła udział w I etapie konkursu „Ale pasztet”. Zadaniem uczestników było przygotowanie przekąski zimnej lub gorącej (pasztetu w nowatorskiej odsłonie) oraz dania głównego, do przygotowania którego należało użyć głownie przepiórek, grzybów suszonych, miodu, owoców leśnych i ziemniaków. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i entuzjazmem…
środa, 29 października 2014 16:26

Kurs Barmański

W dniach 24 – 26 października bieżącego roku w naszej szkole odbywał się Kurs Barmański, rekomendowany przez Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Jego głównym celem było zdobycie wiedzy i umiejętności potrzebnych do uzyskania kwalifikacji Barmana w zakresie podstawowym (LEVEL A). Zajęcia prowadził barman z ponad 20-letnim doświadczeniem Master Bartender, Pan…
poniedziałek, 15 września 2014 19:12

Kurs Barmański - ogłoszenie

W dniach 24-26.10.2014 r. w Naszej Szkole odbędzie się Kurs Barmański I stopnia, kończący się uzyskaniem certyfikatu Stowarzyszenia Barmanów Polskich. Kurs poprowadzi profesjonalny barman p. Dariusz Kosiorek. Koszt kursu – 650 zł. Warunkiem uczestnictwa w kursie jest ukończone 18 lat. Chętni proszeni są o zgłaszanie się do p. Iwony Pieniążek,…
W dniach 05-06 maja 2014 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne przeprowadzone w ramach projektu „Gotuj lokalnie”. W zajęciach brało udział 12 uczennic z klasy II TUG. Dziewczęta miały do wykonania 6 dań zasadniczych, 2 desery i 4 przystawki. Uczestniczki warsztatów przygotowywały potrawy w dwuosobowych zespołach. Celem projektu…
poniedziałek, 14 kwietnia 2014 18:16

Sesja popularnonaukowa pt. "Czy warto?"

W dniu 14 kwietnia 2014 roku odbyła się sesja popularnonaukowa pt. ,,Czy warto?’’. Jest ona kolejną z cyklu, promujących zdrowy styl życia. Została przeprowadzona przez Panią Marię Osiecką z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nysie. Uczniowie klas: 1m2, 1m1, 1b1, 1b2, 2tw i 2tug w ramach zajęć z edukacji zdrowotnej, mogli…
Nauczyciele, którzy poprowadzą zajęcia z uczniami w szkołach gastronomicznych, w ramach projektu "Gotuj lokalnie", wzięli udział w szkoleniu kulinarnym. Podczas dwóch dni zmagań, mieli okazję doskonalić swoją sztukę gotowania pod okiem profesjonalnych szefów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Szkolenie odbyło się podczas Tarów EuroGastro, które zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem…
niedziela, 15 grudnia 2013 19:32

Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywności

Nasza szkoła od kilku lat organizuje etap okręgowy Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Patronat nad Olimpiadą sprawuje Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Olimpiadzie biorą udział uczniowie szkół średnich, które podzielono na osiem okręgów. Nasz Okrąg, Wrocławski, obejmuje szkoły województwa dolnośląskiego i opolskiego. W tym…
piątek, 22 listopada 2013 20:52

Konferencja "Woda źródłem życia"

„Woda źródłem życia” to już kolejna konferencja naukowa zorganizowana w Naszej Szkole. Jak co roku wykłady cieszyły się dużym zainteresowaniem zwłaszcza, że zaszczycili nas swoją obecnością znakomici prelegenci. Dr hab. inż. Ryszard Polechoński – prof. nadzw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uświadomił nam, że woda jest największym skarbem jednak do tej…
W dniu 28 października 2013 roku w auli Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie odbyła się pierwsza z cyklu sesji popularnonaukowych promujących zdrowy styl życia wg programu "SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE". Pierwsze prezentacje dotyczyły diet i zostały przygotowane przez klasę II TUG, która chciała przyczynić się do realizacji programu. Głównym…
Strona 2 z 3