cien.png
tlo.gif
naskroty.png
tlo.gif
02.06.2016 o godzinie 11.00 w auli ZSiPO w Nysie rozpoczeła się konferencja naukowa zorganizowana w naszej szkole z inicjatywy Posła na Sejm RP dr Rajmunda Millera oraz Dyrekcji szkoły. Tematem konferencji było: „Rozwiązywanie problemów i przeciwdziałanie otyłości u dzieci w wieku szkolnym”. Swoje wykłady kolejno wygłosili: dr Tomasz Faluta –…
25 kwietnia br. odbył się w Kluczborku I Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Żywności i Żywieniu zorganizowany przez Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Patronat honorowy nad konkursem sprawował Rektor Politechniki Opolskiej prof. dr. hab. inż. Marek Tukiendof. Uczennica naszej szkoły: Paulina Kulig zdobyła 1 miejsce w konkursie. Gratulujemy! Nauczyciel-opiekun: Aneta Adamczyk
wtorek, 26 kwietnia 2016 19:04

III Szkolny Konkurs "Niemiecki od kuchni"

W III edycji Szkolnego Konkursu „Niemiecki od kuchni” udział wzięło 78 miłośników gotowania, władających w różnym stopniu językiem niemieckim. Eliminacje, w formie krótkiego testu językowego, odbywały się w dniach 18 – 22 kwietnia. Pięcioro najlepszych uczestników awansowało do drugiego etapu - praktycznego, który odbył się w poniedziałek 25 kwietnia. W…
15 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz drugi zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnych jak również promowanie produktów regionalnych. W konkursie uczestniczyło 20 drużyn z…
15.03.2016r. odbył się I Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Żywności i Żywieniu zorganizowany przez Powiatowy Ośrodek doskonalenia Nauczycieli w Kluczborku pod honorowym patronatem Rektora Politechniki Opolskiej prof. dr hab. inż. Marka Tukendorfa. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice Joanna Bekieszczuk z 3TUG (V miejsce) i Paulina Kulig 2TUG, która zajęła I miejsce.…
poniedziałek, 14 marca 2016 10:30

Centralna Olimpiada Wiedzy o Żywności

11-12.03.2016 odbyła się XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywności w Poznaniu. Pięciu uczniów naszej szkoły uzyskało tytuł finalistów: Michalec Izabela i Sobótka Anna z kl. IV tżr, Dziadkowiec Alan i Patrycja Nejranowska z kl. III tżr oraz Mazur Kamila z kl. II tżi. Maria Skarbek-Kluska
środa, 09 marca 2016 21:48

Zdrowa żywność

Już po raz drugi wychowankowie klasy 2TUG namawiali uczniów naszej szkoły do zdrowego stylu życia. Młodzież wraz z wychowawcą Anetą Adamczyk 02.03.2016r. rozdawała warzywa i owoce zachęcając kolegów i nauczycieli do prawidłowego odżywiania. Zdrowe odżywianie jest ważne nie tylko dla dzieci, młodzieży ale również dla dorosłych. Nie ważne ile mamy…
wtorek, 23 lutego 2016 17:20

Szkolenie Advanced Barista w ZSiPO

Warsaw School of Coffee to najstarsza polska szkoła baristów. Podobnie, jak inne tego typu ośrodki w Europie, prowadzi szkolenia dla podmiotów działających na rynku HoReCa oraz dla domowych pasjonatów kawy Home Barista. Advanced Barista - to szkolenie dla uczniów naszej szkoły oraz dla baristów z umiarkowanym doświadczeniem zawodowym, które odbyło…
Z przyjemnością informujemy, że Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika (jedyna w Polsce akredytowana przy Kuratorium Oświaty Branżowej Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego) od tego roku objęła naszą szkołę patronatem gastronomicznym. Akademia koordynuje inicjatywę tworzenia Ogólnopolskiego Klastra Środowiskowego „Polscy Liderzy Gastronomii” do uczestnictwa w której zostaliśmy zaproszeni.Ogólnopolski Klaster Gastronomiczny to zrzeszenie instytucji branży…
Dnia 03 grudnia odbył się Konkurs Kulinarny ponadgimnazjalnych klas gastronomicznych województwa opolskiego, w którym udział wzięli uczniowie Jakub Piwowar oraz Michał Wróbel z klasy 3 TUG. Głównym organizatorem konkursu byli: Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj w Toruniu oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Celem konkursu było wdrażanie…
piątek, 27 listopada 2015 12:18

Warsztaty kulinarne

25.11.2015 klasa IV tug wzięła udział w warsztatach kulinarnych w hotelu Hugo Business & Spa w Kędzierzynie - Koźlu w ramach projektu Systemowego "Opolskie Szkolnictwo Zawodowe Bliżej Rynku Pracy". Opiekunami wycieczki były nauczycielki Maria Skarbek-Kluska i Ewa Petecka.
środa, 28 października 2015 08:13

Certyfikat Jakości Akademii Kelnerskiej

Szkoła otrzymała Certyfikat Jakości Akademii Kelnerskiej, która jest akredytowana przez Kuratora Oświaty. Gratulujemy!
poniedziałek, 26 października 2015 13:15

Kulinarna Przygoda w Wilamowicach

Wilamowice Nyskie – jedna z najmniejszych miejscowości w gminie Głuchołazy, miejscowość, która słynie ze swoich smakowitych skarbów, tylko tam istnieje możliwość samodzielnego wypieczenia chleba na naturalnym zakwasie z mąki żytniej. W ubiegłą środę (21.10.2015r.) miłośnicy sztuki kulinarnej, poszukiwacze nieznanych tradycji i nowych smaków wzięli udział w Kulinarnej Przygodzie: uczniowie klasy…
poniedziałek, 26 października 2015 12:44

Kurs "Kelner-Barman-Kelner od win"

W dniach 23-25.10.2015r. w ZSiPO w Nysie odbył się kurs "Kelner-Barman-Kelner od win" zorganizowany przez mgr inż. Marię Skarbek-Kluska, a prowadzony przez Pana Grzegorza Górniaka. Bogaty program, różnorodna tematyka szkolenia oparta na praktykach. Uczniowie naszej szkoły poznali nowe treny i style obsługi. Kurs skończył się rozdaniem indeksów - Certyfikatów Akademii…
W dniu 15.10.2015 r. w NDK w Nysie odbyły się uroczystości z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Uczennice klasy IV TUG: Marta Bednarska, Elżbieta Jacheć, Natalia Dendys, Daniela Ilasz, Eunika Górniak oraz uczennice klasy III TUG: Angelika Gardas, Joanna Bekieszczuk, Dominika Myjak, Klaudia Kocoń pod nadzorem pani Iwony Pieniążek przygotowywały poczęstunek,…
piątek, 16 października 2015 00:14

Szkolny etap XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności

5 października 2015 r. uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności uczestniczyli w szkolnym etapie XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do etapu okręgowego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności zakwalifikowali się: Izabela Michalec kl. IV Nikola Stadniczuk kl. IV Anna Sobótka kl. IV Kamila Mazur kl. II Patrycja Nejranowska kl.…
25.09.2015 w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych odbył się konkurs kulinarny o Patelnię Starosty Nyskiego. W kategorii szkół uczennice klasy IV tug Roksana Paczkowska i Magdalena Stankowska zajęły pierwsze miejsce przygotowując regionalną potrawę w nowej odsłonie. Biorąc pod uwagę doświadczenie i staż pracy wszystkich uczestników konkursu sukces naszych uczennic jest…
czwartek, 17 września 2015 09:33

Oferta kursu dla uczniów.

Z nowym rokiem szkolnym 2015/16 Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika wychodzi z nową propozycją szkoleniową, skierowaną do uczniów klas kelnerskich, kucharskich i hotelarskich.Akredytowane przez kuratorium: Kurs Kelnerski - "Nauka Usługiwania"Kelner 513101T.09 - wykonywanie usług kelnerskich, T.10 kelner - organizacja usług gastronomicznych.Warsztaty KulinarneKucharz 512001T.6 Sporządzanie potraw i napojów, T.15 Organizacja żywienia i…
W ubiegły piątek 28 maja 2015r. uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie wzięli udział w turnieju kulinarnym pt. „Moje II szkolne śniadanie z kurczakiem”, organizatorami konkursy byli: Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Celem konkursu było propagowanie dań z kurczaka…
środa, 22 kwietnia 2015 08:11

Wojewódzki Konkurs Kulinarny

13.04.2015r w Opolu w Zespole Szkół Zawodowych przy ulicy Hallera, odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomicznych ‘’Regionalne smaki’’. Udział wzięło aż 20 ekip, które przybyły wraz z opiekunami.Naszą szkołę reprezentowły Roksana Paczkowska oraz Magdalena Stankowska z klasy III TUG z opiekunem Agnieszką Wojtowicz. W jury zasiedli Daniel Sielicki…
Strona 2 z 3