Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie.
Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, który przypada 20. października został zainaugurowany w 2004 r. przez Billa Gallaghera. Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego dnia było szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej województwa opolskiego chcą uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód szefa kuchni oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej.
10 szkół województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym w tym również nasza szkoła wspólnie zaangażowały się, aby:
• przedstawić zawód kucharza
• pokazać się w środowisku lokalnym
• promować zdrowe odżywianie
• uatrakcyjnić zajęcia szkolne
Planowane wydarzenia rozłożone będą na cały tydzień od 18 do 22 października 2021 roku:
• lekcje otwarte dla innych uczniów
• warsztaty dla dzieci z przedszkola i uczniów szkół podstawowych
• degustacje potraw
• przygotowanie potraw z warzyw sezonowych
• gotowanie w języku angielskim
• potyczki kulinarne
• prezentacje
Nasza inicjatywa została objęta patronatem medialnym Nowej Trybuny Opolskiej i Radia Opole.
Opiekunowie projektu w ZSiPO w Nysie :
– Agnieszka Wojtowicz,
– Dominik Kubica,
– Maria Skarbek,
– Piotr Razik