![](https://rolniknysa.pl/wp-content/uploads/2022/10/WhatsApp-Image-2022-10-17-at-20.16.07_squar-e1666162261689-1024x709.jpeg)
Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało
J. Korczak
Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej województwa opolskiego chcą uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód Szefa Kuchni, który w ostatnich latach zdecydowanie zyskał na znaczeniu. Fartuch nosi się dzisiaj z dumą, a zawód Kucharza w cale nie musi być nudny i ograniczać się do dań barowych, wręcz przeciwnie może być wspaniałą kulinarną przygodą rozwijającą zainteresowania.
10 szkół województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym, w tym również nasza szkoła wspólnie zaangażowały się, aby:
• przedstawić zawód kucharza
• pokazać się w środowisku lokalnym
• promować zdrowe odżywianie
• uatrakcyjnić zajęcia szkolne
Planowane wydarzenia rozłożone będą na cały tydzień od 17 do 21 października 2022 roku:
• lekcje otwarte
• warsztaty
• degustacje potraw
• potyczki kulinarne
• prezentacje
Nasza inicjatywa została objęta patronatem medialnym Nowej Trybuny Opolskiej i Radia Opole.
Opiekunowie projektu w ZSiPO w Nysie:
- Agnieszka Wojtowicz
- Piotr Razik
- Maria Skarbek
- Dominik Kubica
![](https://rolniknysa.pl/wp-content/uploads/2022/10/ziemniaczek-726x1024.png)