Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało

J. Korczak

Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej województwa opolskiego chcą uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód Szefa Kuchni, który w ostatnich latach zdecydowanie zyskał na znaczeniu. Fartuch nosi się dzisiaj z dumą, a zawód Kucharza w cale nie musi być nudny i ograniczać się do dań barowych, wręcz przeciwnie może być wspaniałą kulinarną przygodą rozwijającą zainteresowania.

10 szkół województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym, w tym również nasza szkoła wspólnie zaangażowały się, aby:

• przedstawić zawód kucharza

• pokazać się w środowisku lokalnym

• promować zdrowe odżywianie

• uatrakcyjnić zajęcia szkolne

Planowane wydarzenia rozłożone będą na cały tydzień od 17 do 21 października 2022 roku:

• lekcje otwarte

• warsztaty

• degustacje potraw

• potyczki kulinarne

• prezentacje

Nasza inicjatywa została objęta patronatem medialnym Nowej Trybuny Opolskiej i Radia Opole.

Opiekunowie projektu w ZSiPO w Nysie:

  • Agnieszka Wojtowicz
  • Piotr Razik
  • Maria Skarbek
  • Dominik Kubica