Technik żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent jest przygotowany do prowadzenia zadań związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we zakładach świadczących usługi gastronomiczne (restauracje, kafeterie, snack bary, bary, bufety, stołówki, catering itp.), a także imprez organizowanych w nietypowych warunkach.

Uzyskuje umiejętności związane zarówno z funkcjonowaniem części gastronomicznej (kuchnia, sale), jak i administracyjno-gospodarczej (dział finansowo – księgowy, dział sprzedaży). Jest przygotowany do prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Przedmiot rozszerzony ogólnokształcący realizowane w trakcie nauki: geografia

W programie nauczania m.in.: zasady żywienia, technologia gastronomiczna, obsługa konsumenta, room service), marketing, ekonomika i organizacja gastronomii.

Pracownie: technologii gastronomicznej z salą obsługi klienta, przedsiębiorczości, komputerowa (techniki biurowej). Zaplecze dydaktyczne: stołówka szkolna, zajęcia praktyczne prowadzone w nyskich zakładach gastronomicznych.