Projekt międzyprzedmiotowy „Przez kraje i smaki” 

Uczniowie z klasy III TUG w ramach zajęć pracowni gastronomicznej (p .I. Pieniążek) oraz geografii (p. P. Święcicka) zrealizowali autorski projekt „Przez kraje i smaki”. 

Głównym zadaniem było przygotowanie potraw charakterystycznych dla wybranych krajów świata oraz poszerzenie wiedzy ze znajomości ich geografii fizycznej i społeczno-gospodarczej. By prawidłowo wykonać pracę, uczniowie wyszukiwali z różnych źródeł informacje na temat środowiska przyrodniczego oraz gospodarki, zwyczajów kulinarnych oraz kultury poszczególnych krajów, ponieważ mają one związek z wykorzystaniem odpowiednich składników użytych do przygotowania poszczególnych rodzajów dań uważanych za charakterystyczne dla danego państwa. Poza wiedzą merytoryczną dotyczącą geografii państw, uczniowie doskonalili swoje umiejętności kulinarne. Przygotowali potrawy z Grecji, Hiszpanii, Francji, Turcji, Portugalii i Włoch, które wyglądały pięknie, a smakowały wybornie. 

Zdjęcia potraw z przepisami oraz informacje-pigułki o poszczególnych krajach możemy pooglądać na gazetkach obok gabinetów historii. Zapraszamy!Kształt 🙂