Uczniowie z klasy III TUG w ramach zajęć pracowni gastronomicznej (p.I.Pieniążek) oraz geografii (p.J.Wawrzyniak-Rószczka) zrealizowali autorski projekt „Przez kraje i smaki”.
Głównym zadaniem było przygotowanie potraw charakterystycznych dla wybranych krajów świata oraz poszerzenie wiedzy ze znajomości ich geografii fizycznej i społeczno-gospodarczej. By prawidłowo wykonać pracę, uczniowie wyszukiwali z różnych źródeł informacje na temat środowiska przyrodniczego oraz gospodarki, zwyczajów kulinarnych oraz kultury poszczególnych krajów, ponieważ mają one związek z wykorzystaniem odpowiednich składników użytych do przygotowania poszczególnych rodzajów dań uważanych za charakterystyczne dla danego państwa. Poza wiedzą merytoryczną dotyczącą geografii państw, uczniowie doskonalili swoje umiejętności kulinarne. Przygotowali potrawy z Grecji, Niemiec, Ukrainy, Indii, USA, Włoch i Francji, które wyglądały pięknie, a smakowały wybornie.
Zdjęcia potraw z przepisami oraz informacje-pigułki o poszczególnych krajach możemy pooglądać na gazetkach obok gabinetów historii. Zapraszamy 🙂